Hillside Hideaway, Seattle WA

The owner of this Seattle home, a garden enthusiast, wanted to upgrade the landscaping and asked me to come up with a plan.

The sloped lot on a wooded hillside provided both opportunities and challenges. I created a series of terraces along the side of the house to transform an awkward slope into a place for a new patio surrounded by plantings. The terraces themselves function as a series of connected garden rooms that flow together, making it easy to move about the site.

On the home’s entry level, we enlarged the main patio using architectural slabs that reflect the clean lines of the house and blend seamlessly with the existing concrete. Steppable groundcover adds visual interest and natural stone risers provide a graceful transition to the woodland garden below. The natural flagstone patio underfoot, with lush plantings all around and mature trees overhead, enables you to feel as though you’ve been transported far from the city. Beyond the woodland, and visible from the patio during summertime, a collection of shade-loving perennials is bordered by organic timbers. A combination of native, woodland and ornamental plants keeps the garden palette interesting.

Image Gallery

Click the thumbnail images below for full size versions.

Ballard Neighborhood, Seattle WA

A lovingly restored Ballard bungalow deserves a fitting garden. The owner, a master gardener, loves plants and hired me to create a comprehensive plan to solve problems like screening the apartment house next door. The pathway is made of repurposed brick from the original chimney and recycled stepping stones add to the relaxed air. I focused on plants that create structure and continuity with emphasis on seasonal focal points. The result: there is always something interesting popping up or coming into bloom.

Financial Center – Credit Union Headquarters, Seattle WA

The client purchased the building for its headquarters intending to renovate inside and out. The exterior landscape was outdated and overgrown and needed to reflect the modern, fresh image of its new owner. After exploring some preliminary design concepts with the client, in concert with the project architect and interior designer, a plan for a pedestrian courtyard was born. The new landscape includes usable outdoor space for the building’s inhabitants and fosters a sense of community. Plantings include Salal (Gaultheria shallon) and other Pacific Northwest native plants that reflect the company’s branding and local roots. Large boulders and the simplicity of mostly green foliage ground the structure and support its clean lines, giving it new relevance. Permeable pavers meet current storm water codes and reflect the grid pattern on the building while designating the plaza as separate from the surrounding sidewalks.

Mercer Island, WA

Curb appeal. Native plants and ornamentals, pop under a canopy of mature Douglas Fir.